30 Aralık 2014 Salı

PROGRAMLAMA DİLLERİ

PROGRAMLAMA DİLLERİ VE ÇEŞİTLERİ




Programlama dilleri, insan ve bilgisayar arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla çalışmaktadırlar. Bir hücrede akım bulunması hali (1) ve bulunmaması hali (0) sayılmaktadır. Bu nedenle bilgisayara kayıt; ikili, sekizli, on altılı ve otuz ikili sistemler ile yapılmaktadır. Bilgisayar kullanımının artması ile ihtiyaçlara göre programlama dilleri geliştirilmiştir.


MAKİNA DİLİ: Bilgisayarın doğrudan ve hemen işlem yapmasını sağlayan komutlardan oluşan bir programlama dilidir.


ASSEMBLY DİLİ: Makine dilinin, ikili sayı sistemindeki, komut kodlarının kısaltılmış sözcük ve simgelerden oluşan karşılıklarıdır. 


FORTRAN: Karmaşık aritmetik işlemlerinin gerçekleştirilmesi matematik gösterimlerin ve işlemlerin yapılabilmesi nedeniyle mühendislik ve bilimsel çalışmalarda kullanılmaktadır.


COBOL: Dosya düzenleme, kayıt işlemlerine, çizelge ve rapor düzenlemesine uygunluğu nedeniyle ticaret ve işletme konularındaki bilgi işlem uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.


BASIC VE ALGOL: Programlamayı öğretmek için kullanılmaktadır.


C, PASCAL:
Mühendislik, bilimsel ve sistem programlama için her boyuttaki bilgisayarda kullanılmaktadır. Ayrıca özel amaçlı programlama dilleri, kullanıcı menüsü tarafından yönlendirilen ve veri tabanı ile bilgi işletiminde olan veri sözlüğü, veri giriş formları, raporlar ve işletim sisteminden oluşan bilgisayar dilleri kullanılmaktadır.


EDİTÖR: Bir dosya yaratarak, bu dosyayı kullanarak herhangi bir program, metin yazmak; bu program veya metin üzerinde düzeltme, silme veya metin düzenlemek için kullanılan bir yazılım çeşididir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder